Cazul „Migrația”, prezentat pe larg de ProSport în ultimele săptămâni, pare a fi un drum fără sfârșit și începe să capete caracteristicele unui serial de genul „Tânăr și neliniștit”! În curând se vor împlini patru luni de când s-au depus primele memorii, iar Federația Română de Handbal, prin Comisiile din subordine, n-a oferit nici până azi o soluție definitivă. Copiii sunt debusolați, părinții sunt dezorientați, cluburile implicate – Șc. 181 București și CSM București – sunt contrariate. Toată lumea așteaptă, în zadar, o soluție, fie că este albă sau neagră!
Părinții sunt cei care și-au pierdut răbdarea, o situație oarecum explicabilă, având în vedere că principalii păgubiți sunt copiii. Junioarele stau pe margine, nu joacă deja de câteva luni și se pot irosi într-un domeniu în care au investit timp și pasiune, și-au sacrificat parte din copilărie pentru handbal. „Am ajuns să credem că este ceva la mijloc, faptul că cineva nu vrea să se rezolve acest caz. Cineva se joacă cu acești copii”, a afirmat Camelia Stan, mama Andreei Stan.
Părintele junioarei a susținut că primul memoriu a fost depus din 16 iulie (!), iar de atunci a urmat o adevărată telenovelă, cu drumuri săptămânale la federație, răspunsuri amânate și amăgiri din partea diverșilor membri din Comisii: „Am ajuns să merg și de două ori pe săptămână la federație, iar răspunsul a fost aproape mereu același, să așteptăm că se va rezolva, să așteptăm să iasă hotărârile. Ce să mai înțelegem? Și-au bătut joc de copii, de patru luni suntem plimbați, ne-au mințit foarte mult”.
Răbufnirea părinților a venit după ultima întâmplare: au depus actele adiționale cerute de Comisia de Apel a FRH, dar tot nu au primit un răspuns. „Marți, la Comisia de Apel, ni s-a transmis să facem un act adițional, iar apoi copiii vor fi rezolvați. Miercuri, ne-am întâlnit cu domnul Gavrilă la Sala Floreasca, ne-a dat acel act, am motivat de ce nu mai vrem să rămânem la Șc. 181 București și am fost apoi la FRH să depunem documentația. Ne-am trezit însă că domnul Marinescu nu mai este în federație. I-a spus doamnei Herciu la telefon (n.r. – mama Dianei Herciu – junioare I) că până vineri vom avea un răspuns, ceea ce nu s-a întâmplat. Noi am făcut de fiecare dată ce ne-au cerut. E viața copiilor în joc”, ne-a relatat mama Andreei Stan, care a încheiat apoi pe un ton grav: „Copiii sunt debusolați și se gândesc chiar să se lase de handbal”.
ProSport a stat de vorbă și cu Mihail Marinescu, membru al Comisiei de Apel, care a oferit câteva detalii: „Nu iau hotărâri de unul singur. Urmează ca luni să ne pronunțăm în cazul a patru fete (n.r. – Georgiana Brașov, Pal Ceandani Rageea, Andreea Stan, Diana Herciu). Este treaba părinților ce spun. Conform regulamentului, orice reclamație, orice Apel se rezolvă în maximum o lună. Comisia de Apel nu intră sub această incidență. Din Comisie fac parte membri care nu sunt angajați ai federației, astfel că aceasta se reunește atunci când pot veni respectivii. De cât timp sunt aici, niciodată n-am întârziat însă vreo decizie”.
Și atunci, cum se explică faptul că tot acest caz împlinește în curând patru luni și nu s-a dat încă o decizie definitivă? Regulamentul spune clar – maximum o lună pentru a lua o decizie. „Nu am tergiversat acest caz, la noi a ajuns de câteva zile. Apoi, a trebuit să vedem toate actele, să ascultăm toate părțile implicate. Că a durat mai mult, nu e vina noastră, noi suntem în termen”, a răspuns Marinescu.
De unde a plecat totul
Cazul „Migrația” a plecat de la afirmațiile mai multor Cluburi Sportive Școlare din București, care au acuzat CSM București că le-a furat juniorii / junioarele, după caz. Cel mai vehement în acest caz a fost Maximilian Gavrilă, directorul Școlii 181 București, care a rămas fără 16 handbaliste. Acesta a cerut ca CSM București să plătească transferul junioarelor conform regulamentului, adică grilele de formare – câteva mii de euro pentru fiecare. Gruparea susținută de Primăria Capitalei a încercat o negociere, conform declarațiilor oferite de Constantin Căliman, în urmă cu ceva timp, însă fără succes. În aceste condiții, CSM București a decis să le ia gratis pe junioare, după ce ar fi sesizat faptul că actele lor (contractele) nu sunt tocmai în regulă, în conformitate cu reglementările EHF. Părinții au acuzat ACS Șc. 181 București că n-a înregistrat anumite contracte la FRH, că unele ar fi fost și falsificate.
Dorința junioarelor de a pleca de la ACS Șc. 181 București la CSM București are câteva motive lesne de înțeles: condiții mai bune de pregătire și indemnizații financiare.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER